15 Eylül 2013 Pazar

Zehirli Ok Kurbağası - Resim




Ben bu canlıları bir sergide tesadüfen görmüştüm. Küçücük mavi kurbağalar idi. Fakat küçük ve zararsız görünümleri sizi yanıltmasın,dünyanın en zehirli hayvanlarından birisidir zehirli ok kurbağaları.

İnsanlar bu canlıya dokunmaları durumunda felç bile kalabilirler ve yutmaları durumunda çok kısa bir sürede ölürler. Çok güçlü zehirli vardır.

İlginç bir bilgi: Bilimadamları bunun Amazonlar'da yaşayan zehirli karıncaları yemelerinden kaynaklandığını, bu zehirlerin derideki keseciklerde depolandığını öne sürmüş ve bunu kanıtlamışlardır. Bu sayede derideki bir yaralanma durumunda enfeksiyon kapma olasılıkları oldukça azalmaktadır.

14 Eylül 2013 Cumartesi

Doğu Amerika Kurbağası - Resim


Boynuzlu Kertenkele

Ben bu türü bir sergide görmüştüm ve özelliği ilgimi çekmişti,nasıl olduğunu merak etmiştim. Belki özelliğini biliyorsunuzdur fakat ben bu ilginç savunma yöntemini size anlatmak istiyorum.

Boynuzlu kertenkeleler korku anında gözlerinden kan fışkırtırlar. Oldukça ilginç ve özel bir özellik. Allah'ın doğadaki mucizelerinden sadece bir tanesi.

Ayrıca boynuzlu kertenkele olarak adlandırılmalarının sebebi kafasında geriye dönük dikenler,çıkıntılar olmasıdır.

Savunma anını size bir video ile göstermek istiyorum;


Köpekbalığı Yüzgeci Çorbası

Özellikle Asya ülkelerinde 'Köpekbalığı yüzgeci çorbası' adındaki çorba için sayısız köpekbalığı öldürülmektedir. Sadece Asya ülkeleri değil Dünya'da birçok ülkeye yayılmıştır. Hatta ülkemizdeki bazı uzak doğu ülkelerenin yemeklerini yapan restorantlarda bu çorba menülerde yer almaktadır. Her yıl dünya genelinde avlanan köpekbalığı sayısının 100 milyona ulaştığı araştırmacılar tarafından söyleniyor. Sadece yüzgeçleri için değil karaciğerleri,etleri ve kıkırdakları için avlanırlar. Bu kadar çok özelliği bir arada bulunduran bir balık balıkçılar için en önemli gelir kaynaklarındandır.

Yüzgeçlerin köpekbalıkları canlıyken kesilmesi ayrıca bir vahşettir.  Köpekbalıkları hızlı üreyen balıklar değillerdir ve aşırı avlanma kurbanıdırlar. Birçok türün nesli tükenmiş veya tehlike altındadırlar. Çoğu insan göremesede bu canlılar okyanusların ve dünyamızın ekosistemi için en önemli canlılardandır.

Özellikle orta doğu ülkelerinde yapılan aşırı ve bilinçsiz avlanmalar Dünyamıza çok büyük zararlar vermektedir.

Bu konuda insanları bilinçlendirmek ve hayvanları korumak insanlık görevimizdir.




Evde Neden Böcek,Sürüngen Tarzı Hayvanlar Beslerler?

Öncelikle bu canlıları besleyenler bu canlılara ilgi duyan seven insanlardır. Belgesellerden,internetteki çeşitli kaynaklardan sevdikleri bu canlılar hakkında araştırma yapmışlardır,beslemeden önce içlerinde hep bir ilgi vardır.

Gene çeşitli kaynaklar üzerinden besleyen insanların olduğunu öğrenip içlerinde bir heyecanla başlarlar bu işe. Fakat herzaman görmüşlerdir hayvanların kapatılmasının yanlış olduğunu fakat herkes besliyor,bu canlılar doğal ortamı hiç görmemiş canlılar gibi düşüncelerle bu düşüncelerini bastırırlar. Hayvanlarını kaplarından çıkmaya çalışırken gördükleri zaman eminim hepsi üzülüyordur. Fakat şimdi konumuz bu değil. Besleme heyecanı ile daha detaylı araştırma yapmaya başlarlar. Ne yer,ne içer,nasıl bakmalıyım,yuvası nasıl olmalı,neler sever,ne sevmez,tehlikesi var mıdır,maliyeti ne kadar olur,ısı nasıl olmalı gibi herşeyi öğrenirler. Bu isteği olan ve başlamış ya da uzun yıllardır yapan insanların buluştuğu platformlara üye olurlar. Onların hayvanlarını görünce istekleri daha da artar. Bende bir taneye sahip olmalıyım derler. Nasıl alabileceklerini,ne tür alacaklarını,kimden alacaklarını planlarlar. Öğrendikleri bilgiler ve beslemeyi seçtiği canlı ve onun türüne göre akvaryumu güzel bir şekilde hazırlarlar.

Canlı geldiği zaman büyük bir heyecan ve mutlulukla onu alırlar. Dikkatlice yuvalarına koyarlar. Ve izlerler. Canlı yuvası ne kadar güzel olursa olsun çıkmaya çalışacaktır. Örneğin bir kertenkele camı itelemeye çalışır çıkmak için bazen ters düşer bazen pes eder ve bir süre sonra anlayıp bırakır. Bu hayvanın sahibini aslında çok üzer ama artık aldım birşey olmaz diyerek gene düşüncelerini bastırır.
Bazen kurdukları yuvanın iyi olup olmadığını çeşitli platformlarda bu işi yapan kişilere göstererek öğrenirler ve içleri rahatlar. Bu duruma alıştıktan sonra birçoğu daha fazlasını ister. Renk renk,boy boy,çeşit çeşit yeni canlılar isterler. Bazılarının içinde acıma duygusu kalmaz bazılarında ise az da olsa kalmıştır. Bu şekilde hayvanlara bakarlar belki devasa belki normal belki küçük yuvalarında belki çok ilgili belki orta belki az ilgili... Ama doğalarından,evlerinden uzak. Aslında bilirler ama kabullenmek istemezler.

İlgi duydukları bu canlıları sahiplenmek isterler ki onlar asla onların olmaz. Onlar doğaya aittir fakat oradan alı koyunmuşlardır. Doğalarından izlemeyi,rahatsız etmemeyi,dokunamamayı bir eksi olarak görürler. Belgesellerden izlemeyi anlamsız bulurlar.

Bir diğer besleme sebebi ise bu hayvanların farklı,çoğu kişi tarafından beslenmeyen canlılar olmasıdır. Bu tür canlıları evde bakmanın onlara bir hava kattığını düşünürler. Genelde bu sebeplerden besleyenler çevrelerinde kim varsa söylerler. Benim yılanım var,hiç korkmuyorum canlı fare yiyor gibi bunu bir üstünlük gibi göstermeye çalışırlar. Bazen bu kişilerde yaptığına üzülüyordur ama bastırmaları gerektiğini biliyorlar. Bu tarz insanların genelde karakteristik bozuklukları vardır.


Bu canlıları evde besleyenlerin çoğu belki bir bastırma düşüncesi belki de gerçekten öyle düşündükleri içindir bilemiyorum fakat bu hayvanların tamamen düşüncesiz olduğunu düşünürler.

Ben bu insanlara ne kadar evde beslemenin yanlış olduğunu anlatsam da onlar ya bastırma düşüncelerine başvururlar ya da birkaç bahane ile işin içinden çıkmaya çalışırlar. Bu tür yazıları okudukları zaman sinirlenirler,doğru olduğunu bilirler fakat vazgeçemezler onlarca almışlardır o güzel canlılardan.

Aslında bilimsel olarak bir kanıt istiyorlarsa onlara göre güzel bir cevabım var. Yapılan bu durum doğa düzenine tamamen aykırıdır. Tüm canlıların,türlerin farklı farklı yararları vardır Dünya için. Allah tüm canlılara bir görev vermiştir,hiçbir canlı boşu boşuna yaratılmamıştır. Fakat o canlıyı bir yuvadan çok dört duvar arası bir cama hapsederseniz o canlı görevini nasıl yapabilir ki? Bu hem Dünya düzenini olumsuz etkiler.

Yazımın sonuna geldim. Bu durumu yapan kişilerin çoğu uzun bulup okumayacak belki de sinirlenip,saçma bulup başından bırakacaklardır. Ama ben gene de okumak isterlerse diye yazmak istedim. Bu durumla iç içe olmayan fakat bu sizi de rahatsız ediyorsa sizde okuyup düşüncenizi geliştirmiş olabilirsiniz.

Yazı kendi yazımdır. İstediğiniz gibi yorum yapabilirsiniz ve sizin  besleme sebebiniz farklıysa dürüst küfürsüz ve argo kullanmadan burada belirtebilirsiniz.  Teşekkür ederim.